type 2-diabetes


type 2-diabetes 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

stofwisselingsziekte die geleidelijk ontstaat door een verminderde gevoeligheid voor insuline en/of een afname van de insulineproductie, waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed blijft zitten
Ontstaat vaak op oudere leeftijd (na het zestigste jaar) en werd daarom vooral vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Komt tegenwoordig steeds vaker ook op jongere leeftijd voor en zelfs bij kinderen. De term diabetes type 2 is de gebruikelijke. Type 2-diabetes komt wel steeds vaker voor, waarschijnlijk onder invloed van de Engelse volgorde (type 2 diabetes).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Type 2-diabetes…

is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Type 2 diabetes is tegenwoordig al heel 'gewoon' onder dertig- en veertigjarigen.

      Reformatorisch Dagblad,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • bij type 2-diabetes

      Bij type 2 diabetes liggen twee problemen aan de basis: er wordt nog wel insuline aangemaakt maar in onvoldoende hoeveelheden, en daarnaast is de werking van het aanwezige insuline verminderd. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar met name bij overgewicht en bij gebrek aan lichaamsbeweging neemt de kans om de ziekte te krijgen toe.

      https://www.diabetes.be/wat-type-2-diabetes

      In tegenstelling tot type 1 diabetes kan de alvleesklier bij type 2 diabetes nog wel insuline aanmaken.

      http://www.diabetesfonds.nl/

      • personen met type 2-diabetes

      Specialisten die niet verbonden zijn aan een ziekenhuis kunnen in principe geen conventie afsluiten, maar meestal lossen ze dit op door samen te werken met een erkende ziekenhuisdienst. Het diabetesteam van zo'n centrum moet aan de diabetespatiënten die opgenomen worden in deze conventie educatie verschaffen. [...]. Welke diabetespatiënten komen in aanmerking? Zowel personen met type 1 als type 2 diabetes, die met minstens 2 insulinespuiten per dag behandeld worden.

      http://www.diabetes-vdv.be/Conventies/conventies.htm

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen